Harri Veijonen:

Marja-Liisa Pitkärannan Lappeenrantakortti

APOLLO POSTIKORTTILEHTI

JA YHDISTYS SILLOIN KUN MUKANA OLIN

Olen harrastanut monenlaista keräilyä, vaikken nyt uudella vuosituhannella enää juuri lainkaan. Paikallislehdessä oli 1990-luvun alkupuolella artikkeli minusta ja puhelukorttien keräilystä. Suosituimmat keräily- ja tutkimuskohteeni kyllä ovat olleet kirjat, postimerkit ja postikortit, vaikken niissäkään ole varsinaiseksi asiantuntijaksi edennyt ellei siksi katsota hengellisen kirjallisuuden tuntemustani.

Eräs yhdistys mihin vapaaehtoisesti olen kuulunut on Suomen Postikorttiyhdistys APOLLO ry. Jäsenmaksua lienen maksanut lähinnä 1980-luvun loppupuolen. Ainakin seuran jäsenlehti APOLLO-postikorttilehti silloin minulle tuli. Taisin ehdottaa seuralle, että se järjestäisi lehdessä postikorttihuutokauppojakin vaikka toimestani, mutta siihen ei löytynyt innostusta seuran johdolta.

KORTTIKILPA. Tarkastelen tässä APOLLO-postikorttilehtiä ajalta 1985-1988. APOLLO postikorttilehden päätoimittaja oli silloin Esko O. Haapaniemi. Vuoden 1985 ensimmäisessä numerossa 22. 2. 1985, sivulla 39 näkyy olevan KORTTIKILPA, postikorttihuutokauppa toimestani. Kohteita on 134, joista valtaosa taisi jäädä myymättä. Teen lyhyet katsaukset ko. ajan lehtien sisällöstä:

APOLLO 1/85:
s. 5. Kalevaiset postikortit. Teuvo Termosen kirjoittama artikkeli itseänikin kiinnostaneesta aiheesta.
s. 9. Isak Julinin leipähuolet. Björn-Erik Saarisen artikkeli. Isak Julinhan oli tamperelainen kauppias, jonka tuoteluettelokin vuosisadan alusta joskus oli hallussani.
s. 16. Viipurilaisii postikorttiloi osa VII. Matti Sipari, jolla varmasti on maan mahtavimpia Viipuri-korttikokoelmia.
s. 32 Ilmavalokuvapostikorteista. Teuvo Engvist. Jälleen aihe, mikä kiinnosti itseänikin. Karhumäen ilmakuvapostikortteja lähinnä haalin.
s. 39. Korttikilpa. Harri Veijonen.

APOLLO 2/85:
s. 52. Isak Junista (1879-1950) kirjoittaa Esko O. Haapaniemi
s. 61. Postikortti kertoo raideliikenteestä Helsingissä. VII. Teuvo Termonen.
s. 64. Namibian synkkä menneisyys. Hannu Pietilä.
s. 68. Viipurilaisii postikorttiloi VIII. Sipari.
s. 77. Poika Vesannon postikortit I. Eero Salomaa.
s. 91. Lappeenrannasta kolme piirrettyä postikorttia. Esko O. Haapaniemi. Paikallisen postimerkkikerhon kustantamat Ari Vainikan piirtämät kortit.

APOLLO 3/85:
s. 105. Ensimmäiset postikortin päivät. Ensimmäisessä kuvassa Kari Heiskanen. Opettaja tai rehtori Hyrylästä, joka kävi liikkeessäni ja olisi ostanut loputtomasti kirjojakin 10 penniä kappale. Tuli nyt mainituksi tässä niin ei tarvitse erikseen kirjoittaa muistikuvaani henkilöstä, joka on jo ajasta pois siirtynyt. Toinen samaa sarjaa, edesmennyt, jota en haluaisi unohtaa, postikorttikauppias Ritva Haapanen.
s. 119. Luettelo 9000 Pietarin postikortista. Luettelon Pietarin postikorteista 1895- 1945 ovat laatineet S. Samilkovits, N. Smidt-Fogelevits ja S. Mänik. Painos on vain 2000 kpl.
s. 124. Erkki Tanttu, kuvituksen mestari.
s. 126. Kaksi Kalevala-aiheista maksimikorttia. Postin viralliset maksimikortit n:o 3 ja 4 olivat Kalevala-aiheita. Itse keräsin epävirallisiakin maksimikortteja.
s. 142. Viipurilaisii postikorttiloi IX.
s. 164. takakannen kuvana mainos: Suomalaista postikorttitaidetta osa 2. Teuvo Termosen kirjat ovat tarpeellinen apuväline kotimaisia postikortteja kerääville.

APOLLO 4/85:
s. 173. Jean Sibelius postikortin aiheena. Kirjoittaja edesmennyt ystäväni (?) Kari Heiskanen.
s. 196. Viipurilaisii postikorttiloi X.
s. 201. Kirkkokorttien keräilystä. Käpy Pulkkinen. Suomessa monet keräävät ev. lut. kirkkojen kuva-aiheita. Itse enimmäkseen niistä yritin päästä eroon.
s. 219. Itä-Karjala-aiheiset postikortit 1941-1944. Carte Postale n:o 8 ja 9 postikorttijulkaisujen esittelyä. Luettelot ovat Björn-Erik Saarisen käsialaa.

APOLLO 1/86:
s. 4. Apollo-postikorttilehti 5-vuotias. Nimestä muistuu mieleen, että erääseen kirjastoon oli hankittu englantilainen luonnontieteellinen julkaisu Apollo, kun asiakkaat olivat toivoneet Apollo-postikorttilehteä kirjastoon. Apolloa löytyykin valitettavan huonosti kirjastoista. Kuopion kaupunginkirjastosta sentään, jos muistan palauttaa nämä käsissäni olevat julkaisut.
s. 29. Viipurilaisii postikorttiloi XI. Sopisi nuo Siparin tarinat ja kuvat julkaista kirjanakin.
s. 39. Aku Ankan tilauspostikortit. Kirjoittaja ei ole laittanut nimeään. En itsekään muista sen tyttösen nimeä, jolle äitinsä hankki yhden Suomen suurimmista Disney-postikorttikokoelmista, Veijosen kokoelman.
s. 44. Postcard collector. Erik Johansson kuvin kirjoittaa amerikkalaisesta postikorttilehdestä, jota itsekin tilasin hetken halvan dollarin päivinä.
s. 45. Matti Sipari kiittää LPR:n postimerkkikerhoa siitä, että se julkaisi lisäksi yhden Lpr-kortin. Nyttemmin on julkaistu myös tämä Marja-Liisa Pitkärannan piirtämä Lappeenrantakortti:

s. 54. Postikorttinäyttely Tallinnassa. Erkki Borg. Merkki Borg liikkeensä on mm. kustantanut hyvän rahakansiosarjan ja kirjan Rahan väärti.
s. 62. Korttivakkailmoituksissa H. Veijonen ilmoittaa ostavansa kokoelmia ja kuolinpesiä. veijone@mail.wwnet.fi
s. 66 takakannessa mainos. Ensimmäinen törmäys nimeen Antikvariaattinen Kirjakauppa Ritva Haapanen. Muistan nähneeni kuvan, missä hän ja Kari Heiskanen istuivat vierekkäin jollakin keräilyllisellä ulkomaanmatkalla. Ritva Haapaselta sain postikortin hieman ennen kuolemaansa.
APOLLO 2/86:
s. 80. Hupaisat korttisarjat vuosilta 1909-1910.
s. 91. Vähän harvinaisempia "Tilsuja". Tavallisempia Arnold Tillgmanin piirtämiä postikortteja itsekin keräsin.
s. 95. Saaren tulitukkutehdas-korttikuva. Muistan itse saaneeni sellaisen kortin tulitikkuetikettien keräilijäystävältä Helsingistä.
s. 109 onkin se kuva edesmenneet Kari Heiskanen ja Ritva Haapanen. Monia muitakin kävi Frankfurtissa postikorttimessuilla. Veijonen ei koskaan. Samalla sivulla toinenkin kuva, missä ystäväni Haapanen ja Heiskanen.
s. 118. Korttivakassa Veijonen ilmoittaa lopettaneensa keräilyn. Lehti oli julkaistu 27. 5. 1986. Sain voimakkaan kutsun "rauha ylösottoineen tulee" julistustyöhön sinä talvena. Tuleva Lähi-Idän rauhansopimus ja uskovien katoaminen ilmestyi syksyllä. Vielä olen täällä, vaikka monet ystävät ja vihamiehet ovat kadonneet.

APOLLO 3/86:
s. 123 Kalevala 150-vuotias.
s. 166. Matti Poutvaara kertoo keränneensä vuosilukukorttejakin ja ilmoittaa kokoelmissaan olevan niitä seuraavasti (mikä kuvastanee harvinaisuusastetta):
1899 1 kpl, 1900 - , 1901 1 kpl, 1902 - , 1903 - , 1904 2 kpl, 1905 2 kpl , 1906 10 kpl . 1907 9 kpl , 1908 9 kpl , 1909 15 kpl , 1910 3 kpl , 1911 11 kpl , 1912 10 kpl , 1913 8 kpl, 1914 2 kpl , 1915 -

APOLLO 4/86:
s. 182. poliittista postikorttihistoriaa. Suomen lippuja yms. postikorteilla en nimittäisi poliittisiksi.

APOLLO 1987:
s. 3 Karjalan ja Inkerin puolesta.
s. 17. Urheilua keräämään. Matti Koponen kehottaa, ja olihan minullakin mm. keihäänheittoaiheisista korteistani elokuvakin keihäänheittosivullani.
s. 47. Tampereen moitittu ja tunnustettu taidekirkko. Artikkeli tuomiokirkkokorteista Tampereen.
s. 68. Omppu voitti. Osmo Omenamäen korteista.
s. 108. Viipurilaisii postikorttiloi osa XV jo menossa.
s. 124. Laivapostikorttinäyttely. Keijo Polo.
s. 184. Itsenäinen Suomi 70 vuotta -näyttely. Korttinäyttelyssä läsnä oli mm. Kalevi Sorsa.
s. 198 näkyy olevan ostoilmoitukseni Huutokauppapalvelu toiminimellä. 1990-luvulta alkaen liikettä en ole pitänyt. Huutokauppapalvelu-nimeäkin käyttävä lappeenrantalainen 2001 aloittanut yrittäjä on eri henkilö.

1988:
s. 35. Kristus-hahmo postikorteilla 1 Idän traditio. Hannu Pietilän artikkeli. Todellakin jumalan kuvia tekevät ja keräävät lähinnä ortodoksit ja ehkä luterilaisetkin, joiden katekismuksestakaan ei löyty toista käskyä, mikä Kristuksen kuvien tekemiset kieltää.
s. 52. Ratsuväen postikorteista artikkeli lappeenrantalaiselta kirjoittajalta.
s. 88. Kimmo Pälikkö kaksissa kansissa. Luettelo ilmestynyt. Kimmo Pälikön Helsinki. ym. kortteja hieman keräsin myös.
s. 118. Kirjan ääressä. Eivi Lihtosen artikkeli kuvin.
s. 122. Kristus-hahmo postikorteilla osa II.
s. 141. Huomattava lisä postikorttikirjallisuuteen. Kari Heiskanen kirjoittaa, että vihdoinkin on saatu jatkoa Ilkka Kantolan Sortokauden postikortteja-teokseen. Teossarjan toinen osa on nimeltään Lippupostikortteja.
1987-88 takakansi useimmiten Ritva Haapasen mainos.

Nämä muistiinpanoni Apollo-postikorttilehdestä on koottu monestakin syystä. Ensinnäkin niissä näkyy, että olen ollut varsin aktiivisesti postikorttikeräilyssä mukana. Toiseksi tässä tallentui haluamani muistikuvat henkilöistä Ritva Haapanen ja Kari Heiskanen. Kolmanneksi, Apollo-postikorttilehti oli mielestäni hyvä lehti varsinkin silloin, kun Esko O. Haapaniemi sitä toimitti. Näillä riveillä ei haluta millään tavoin loukata tms. ketään vaan artikkeli kuuluu profeetta-tutkija Harri Veijosen tutkimuskohteiden joukkoon samalla kun on haluttu tallettaa palanen kulttuurihistoriaa. Ainakaan toistaiseksi Apollo-lehdellä ei ole omia internetsivuja. Neljäntenä syynä tämän sivuni tekemiseen taisi olla toiveeni, että Apollo saisi tehtyä omat sivunsa. Kiitos kaikille!

Lappeenrannassa 29. 1. 2001.

Harri Veijonen