GUTENBERGIN RAAMATTU

Ystävänpäivänä vierailin katsomassa Gutenbergin Raamattua:
http://prodigi.bl.uk/treasures/gutenberg/search.asp.
Hakuun haluamansa kohta Raamatusta, ja heti voi vaikka
tulostaa paperille. Tai kuvata kuten ohessa Gutenbergin
"Alussa Jumala loi ..", Genesis 1:1.


PROJECT GUTENBERG
http://www.gutenberg.org/ There are 17,000 free books in the Project Gutenberg Online Book Catalog. Gutenberg projekti - datakirjasto tekijänoikeusvapaasta materiaalista. Suomenkieliset: http://www.gutenberg.org/browse/languages/fi.html.utf8.gz psp.manybooks.net/

Ystävänpäivän 14. 2. 2006 vierailijaksi henkilö haulla K. Aug. Hilden, millä löytyi myös mainittu Hildenin Palestiinassa -teos (1891) netissä: http://psp.manybooks.net/books/hildenk1738017380-8/. Netissä en löytänyt teoksen kuvia. Aiempi Öljymäki -kuva sekä tämä kansikuva alkuperäisteoksesta. (leikattu ja pienennetty)


Tästä teokseen: Hilden: Palestiinassa (1891)

Itse asiassa teos kannattaa imuroida kokonaisena html-kielisenä tästä:
http://manybooks.net/support/h/hildenk/hildenk1738017380-8.exp.html


PEKKA PIETARI BROFELDTIN TUOTANTO

JUHANI AHON VELJEN,
PEKKA PIETARI BROFELDTIN TUOTANTO
http://wwnet.fi/users/veijone/brofeldt.txt

EVANKELISTA ANTTI LAJUSEN MUISTO

Törmäsin Pietari Brofeldtin kirjoittamaan ja kustantamaan teokseen: Evankelista Antti Lajusen muistoksi (1929). Lauri K. Ahosen Suomen helluntaiherätyksen historia (1994) ei teosta lähteenään mainitse. Eipä ollut minullakaan vielä Pekka Pietarin tuotantoluetteloa, mutta tässä se tulee:

JUHANI AHON VELJEN,
PEKKA PIETARI BROFELDTIN TUOTANTO
http://wwnet.fi/users/veijone/brofeldt.txt


Top 200 Suomen_kirjailijat listallani sijalla 13. olevan Juhani Ahon veljen oli korkea aika saada tänne tuotantoluettelo ja samalla meillekin muisto evankelista Antti Lajusesta.

LAJUNEN AHOSELLA

Antti Lajusen Lauri K. Ahonen mainitsee montakin kertaa. Ensiksi s. 71 kera Jalmari Kauppalan, joka minulla Top 8. kirjailija. S. 79 "Tampereella baptistien vuosikokouksessa 1913 Antti Lajusen kerrottiin julistaneen totuutta Hengen voimassa, sillä hän oli saanut henkikasteen." S. 83: Kirjailija Jalmari Kauppala kuvasi Lajusta seuraavasti: nöyrä, vaatimaton, sitkeä, kestävä, peloton totuudentodistaja, vastuksia pelkäämätön helluntaiherätyksen tienraivaaja. S. 123: Lapin apostoli Antti Lajunen vuoden 1916 lopulla matkusti Norjasta Amerikkaan.

AMERIKASSA PIETARI BROFELDTIN MUKAAN

Hän kaatui uskonsa veritodistajana Mullanissa, Idaho, U.S.A. Hän oli 28. 4. 1929 pitämässä kokousta Mullan pikkukaupungissa. Neljä suomalaista miestä piirittivät hänet, löivät, ja Lajunen kaatui maahan. Kuoli sitten vammoihinsa 9. 5. 1929.
Tieto tämän tapauksen alkuvaiheista tuli Sortavalaan Briitta Lajuselle 26. 5., jolloin hän sai ensin veljensä kirjeen ja vähän sen jälkeen toisen kirjeen, että veljensä oli kuollut.

KIRJEITÄ MIKKELIINKIN

Myös Pietari Brofeldtin kustannusliike Toivon tähti, Mikkeli, oli saanut Lajuselta kuolemaan johtaneen sairauden aikana kirjoitetun kirjeen. Antti Lajunen syntyi v. 1877 Sortavalan Karmalan kylässä. Isä oli Jaakko Lajunen, joka toimi paljon saarnaajana silloisessa n.s. rukoilevaisten heränneitten suunnassa. Pietari Brofeldtin mukaan siksipä hän ei ymmärtänyt poikaansa, joka 20 vuotiaana tuli uskoon ja v. 1903 kastettiin baptistien herätyksen aikana Hammaslahdella.

SAARNA MIKKELIN KIRKKOPUISTOSSA 80 VUOTTA SITTEN

Vuonna 1926 Lajunen vieraili kotimaassaan Suomessa. Kun hän kesällä 1926 kulki Mikkelin kautta Pohjois-Savoon, kysyi hän luvan saada pitää kokouksen Mikkelin Kirkkopuistossa. Kokouksen loputtua Lajunen ja Brofeldt rukoilivat muutaman etsivän sielun kanssa.
Totuuden Todistaja lehti U.S.A.:ssa heinä-elokuun numero 1929 oli marttyyri Antti Lajusen muistolehti. Siihen Pietari Brofeldt päätti muistokirjansa Antti Lajusesta. Kirjan kansikuva on puolivartalokuva samasta kuvasta, mistä vain kasvot Lauri K. Ahosen teoksessa. Kuopiossa kuva Brofeldtin veljeksistä: http://www.vb.kuopio.fi/Brofeldteng.htm, Pekka (Pietari), Juhani ja Kalle Brofeldt (Aho). HV
13. 2. 2006


KIRJOJA TUHANNEN VUODEN PÄÄHÄN

Haluan ostaa sellaisen kirjan, millä on käyttöä vielä tuhannen vuoden kuluttua. Mitä kirjaa suosittelette, kysyin eräästä divarista. Ehkä yllättäen divarin pitäjän vastaus oli ilmeisen oikea, Raamattu. Mutta niitä minulla jo on. Löytyykö muita sitä lähellä olevia teoksia?

Itse hyllyjä tutkin, mutta kuulemma parhaat kirjat olivat talven suurimmassa antikvaarisessa kirjatapahtumassa, Jyväskylässä, Vanhan Kirjan Talvi 2006, 11. - 12. 2. 2006. Jatkoin kuitenkin etsimistäni. Näillä saattaisi olla käyttöä:

1. Raamatun kuvasto. Käsikirja opettajille ja raamatunystäville.
Sisältävä 394 kuvaa ja karttaa. Tekstillä varustettu. Toimittaneet kouluneuvos T:ri Frohmeyer ja t:ri I. Benzinger. WSOY 1909. Suomentaja Antti J. Pietilä.

2. K. Aug. Hilden: Palestiinasta. Matkamuistelmia 1891.
Jo 22. 11. 2004 olen esitellyt tätä Hildeniä, mutta vasta nyt sain hänen tärkeän kirjansa. Yksi kuva ja pieni juttu siitä tänne ja sitten muoviin, muovilaatikkoon ja maan alle reilun metrin syvyyteen odottamaan ylösnousemustaan tuhanneksi vuodeksi. Onhan tämä kirja ensimmäinen suomalainen matkakirja ja samalla kuvateoskin Jerusalemista, missä Kuningasten Kuningas asustaa tuhat vuotta.

Kirjasta, jonka täten julkaisen, kertoen siitä matkasta, jonka tein täkäläisen saksalaisen seurakunnan kirkkoherran, t:ri G. v. Rohden´in, kanssa keväällä 1890 Palestiinaan .. . Helsingistä Jerusalemiin. Pyhää Raamattua lukiessansa jokainen ehdottomasti luopi itsellensä jonkunmoisen kuvan siitä maasta.. .
Matkatoverin koko nimi oli Gustaf von Rohden. Hänestä löytyy tieto Helsingin papiston matrikkelissa 1885, kirkkoherra Gustaf Henrik von Rohden, filos. toht.
Matkakertomuksensa alku muistuttaa Paavalin lähetysmatkojen kuvausta. Nyt ovat alkaneet talviolympialaiset Torinossa, Italiassa, ja lintuinfluenssa on levinnyt Eurooppaan. Mutta Paavali toi Eurooppaan evankeliumin.
Jerusalem ympäristöineen. Menemme Omarin moskeijaan, emme ilman konsulin lupaa, jolloin voi joutua hengen vaaraan. Tästä pantakoon tähän muutamia huomautuksia Jerusalemissa asuvan historioitsijan ja rakennusneuvoksen K. Schick´in toimittamasta kirjasta. Herra Schick sanoo: Vuonna 1506 meni eräs maroniitti moskeijaan ja hänen täytyi kääntyä islamin uskoon. Vuonna 1539 meni eräs kreikkalainen piispa, mutta kun hän ei suostunut kääntyä islamin uskoon, hänet surmattiin.. .

Pyydän lukijaa seuraamaan meitä Öljymäelle. On lauantai 26. p. huhtikuuta 1890. Pater Noster kirkko on rakennettu 1868. Se tapaus, joka Öljymäellä seistessä mahtavimmasti nousee esiin, on Kristuksen taivaaseen astuminen, joka tapahtui 40:tena päivänä Hänen ylösnousemuksensa jälkeen.

Niinkuin oli päiviä löytyy myös vuosia. 40 vuotta jälkeen Jerusalemin vapautuksen 1967 on seurakunnan vuoro nousta ylös taivaaseen. Juudaan kirje 1:14 Heistäkin Eenok, Aadamista seitsemäs, on ennustanut, sanoen: "Katso, Herra tulee tuhannen tuhansine pyhinensä". Todellakin noin 26. 9. 2014 Hän tulee miljoonine pyhineen: Sakarja: 14:4 Hänen jalkansa seisovat sinä päivänä Öljymäellä, joka on Jerusalemin edustalla itää kohti. HV


MUITA VANHIMPIA SUOMALAISIA PYHÄN MAAN MATKOJA

Narrative of a journey from Cairo to Jerusalem (1855), Wallin, Yrjö:
http://wwnet.fi/users/veijone/ind04marras.html+wallin.
Matkakuvia Raamatun mailta I-III. (1914-1917). Hjelt, Arthur:
http://wwnet.fi/users/veijone/raamatunmailta.htm .
Pyhä maa nykyisin kuvissa ja Raamatun valossa. (1932) Nuutinen, Pekka:
http://wwnet.fi/users/veijone/pyhamaanuutinen.htm.
Aapeli Saarisalon tuotanto ja matkat. (1927-1955), Saarisalo, Aapeli:
http://wwnet.fi/users/veijone/aapeli.htm, http://wwnet.fi/users/veijone/saarisa.htm,