KAUKAAN KAKSITOISTA SUOJELTUA RAKENNUSTA

"Karaokeisäntämme", uutistenlukija Arvi Lind on asunut Kaukaan tehtaan paloasemalla, mikä on yksi suojelluista rakennuksista. Kaukaan nimissä suojeltuja rakennuksia on yhteensä kaksitoista. Ne ovat kolmella suunnalla siten, että listassani 1. - 4. sijaitsevat Lauritsalan keskustan tuntumassa lähellä Saimaan kanavaa. Kohteet 5.- 6. Kaukaan tehdasalueella ja 7. - 12. Kaukaan asuinalueen keskellä. Viimeksimainittuihin pääsee helpoiten paikan päälle tutustumaan. Kyseiset 12 rakennusta ovat seuraavat:

1. Lauritsalan kartano. Vuoden 1840 tienoilla rakennettu kartano sijaitsee Saimaan kanavansuun eteläpuolella. Sen omisti alkujaan kauppaneuvos Carl Fredrik Savander, sittemmin eversti Emil von Haartman. Kaukaan omistukseen kartano siirtyi vuonna 1916. Suomen ensimmäisen postimerkin ilmestymisvuonna ja Saimaan kanavan valmistusvuonna 1856 keisari Aleksanteri II vieraili Lappeenrannassa majoittuen Savanderien kaupunkiasunnossa. Ilmeisesti hän vieraili kartanossakin. Ensimmäinen suuri kansanjuhla Lappeenrannassa oli vuonna 1892, jolloin kartano palveli Viipurilaisen Osakunnan järjestämää isänmaallista tilaisuutta.
2. Lauritsalan kartanon talli tai navetta.
3. Lauritsalan kartanon jyväaitta.
4. Lauritsalan kartanon sivurakennus, johon on suunniteltu päiväkotia.
5. Lankarullatehdas. Lankarullatehtaan suunnitteli Selim A. Lindqvist ja se valmistui vuonna 1900 toimien lankarullatehtaana vuoteen 1972. Nykyisin siellä on konttoreita, puusepänverstas ja tehdasmuseo.
6. Paloasema. Paloasema on valmistunut vuonna 1903. Sen katolla kohoaa Tampereen Pispalan haulitehdastornia muistuttava tähystystorni. Tositoimista Kaukaan tehdaspalokunnalla mainittakoon Lauritsalan sahan palo 11. 6. 1941. Tulipalo oli tuhopoltto.
7. Kaukaan edustuskerho. "Onko tässä mitään järkeä", kyseli Koston kevään kirjoittaja Marko Tikkakin silloin kun Kaukaan tehdasalueen läpi kulkenut tie suljettiin yleiseltä liikenteeltä. Varta vasten on mentävä vanhalle reitille nähdäkseen upean Kaukaan edustuskerhon. Voi tutustua myös sen pihapiiriin patsaineen. Klassisminen edustuskerho on W. G. Palmqvistin suunnittelema ja valmistunut vuonna 1939. Sillä alueella muut suojelukohteet ovat:
8. Kerhonmäen rakennus nimeltä Anex, mikä on toiminut Kaukaan virkailijakerhon vahtimestarin asuntona.
9. Virkailijakerho.
10. Asuinrakennus A 17.
11. Asuinrakennus A 30.
12. Asuinrakennus A 31.
Vihan ajan jälkeen katsotaan löytyykö Kaukaalta mitään suojeltavaa. Esimerkiksi sitä Luojan luomaa lähdettä, joka vielä nykyisin on saastuneena Luukkaansalmen sillan tyhjillään näköttävän Siltakioskin kohdalla tien takana Kaukaan puolella. HV

Lappeenrannan Uutisia