Harri Veijonen:


SODAN LEHDET


Nämä tekstit olen koonnut tälle sivulle päivittäisistä uutisistani.

SODAN LEHDET
Sodan lehdet -sarja sota-ajan sanomalehtiä uusintapainoksena on saanut Journalistiliitolta moitteita tekijänoikeuksien loukkauksesta. Aiheesta tai alan kuvien keräilystä kiinnostuneille on tarjolla hyvä valikoima Sodan lehdet numeroiden kansikuvia kustantajan omilla sivuilla http://www.sodanlehdet.com/img/

LAPIN SOTA
Suomen Kuvalehti on tehnyt uusintapainoksia joistakin sodan ajan lehdistä, viimeksi Lapin sodasta. Lapin sota oli Suomen ja Saksan välinen sota 15.9.1944 - 25.4.1945. Kuva tuhotusta Rovaniemestä on kuin Hiroshimasta konsanaan, vaikka kuolonuhrien määrä onneksi oli meillä toista luokkaa. Kyseinen lehti ei ole netissä, mutta tässä maan korkeatasoisin sivu Lapin sodasta kuvin:
THE WAR OF LAPPLAND 1945 (Pictures)
Links: Finland in Wars 1918-1945


SODAN LEHDET MENESTYS.
Tämä tapahtumasarja alkoi 8. 1. 2001. Julkaisija antoi silloin lehdistötiedotteen:

Uudet painokset sota-ajan sanomalehdistä.

"Tällä viikolla tulee R-kioskeihin ja lehtipisteisiin kautta maan myyntiin ensimmäinen SODAN LEHDET. Se kertoo sotavuosien 1939-45 tapahtumista. Julkaisemme joka viikko uudet painokset aidoista suomalaisista sodan aikana ilmestyneistä sanomalehdistä. Lehdet julkaistaan kokonaisina niiden alkuperäisessä muodossa."

Sodan lehdet on menestys. Bisneksen keksijä on ulkomailta. Kustantajan nimeksi väitetään Peter McGee. Tuskinpa kuitenkaan löytämäni saksalainen tai australialainen. Ei löytynyt edes mainittua © 2000 Albertas Limited, London kuin norjalaisesta osoitteesta. Ilmeisesti idea on ensinnä pantu käytäntöön siellä: http://www.krigsavisene.com/index.htm Mieli tekisi viikottain katsoa lehdestä yksi juttu tallennettavaksi tänne. Ensimmäinen olisi: "Keltainen käsivarsinauha Lodzin joka juutalaisella." (Helsingin Sanomat Maanantaina marrask. 27 p. 1939.)

25.1. SODAN LEHDET OSA 2 JA MAINITSEMANSA V. LÄHDE

Terijoen nukkehallitus on otsikkona Sodan lehdet sarjan toisessa osassa. Kustantaja mainostaa liitettä aidoksi. Vaikka se on vain aito kopio, silti ainakin tällä viikolla kiinnostava: Suomen kartta. Sodan lehdissä nyt mukana ovat: Kansan Valta, 2. joulukuuta 1939, Kaleva, 6. joulukuuta 1939, Uusi Suomi, 11. joulukuuta 1939. Silmiini osui oululaisesta Kalevasta löytynyt hengellinen ilmoitus: "SAALEM, Isokatu 34. Kokous tänään keskiv. kello 19. Puhuu V. Lähde y.m." Olisipa kiva saada jostakin lisätietoja siitä V. Lähteestä. Ehkäpä Veijonenkin jotakin tietää: V. niinkuin Veikko. Veikko Lähde oli talvisodan alkaessa Suomessa helluntailiikkeessä tunnettu herätyssaarnaaja, runoilija ja säveltäjäkin. Veikko Lähde kuten veljensä Urho ja Kusti olivat baptistitaustaisesta kodista Helsingistä. Tiedetään, että vanhempansa olivat saaneet vainoja Suomessa baptistiuskonsa vuoksi. Veikko ja Urho Lähde olivat siirtyneet Seinäjoelle vuona 1934 ja aloittaneet siellä toiminnan helluntaikirkon nimissä. Oliko V. Lähde 11. 12. 1939 vierailulla Seinäjoelta Oulun helluntaikirkossa vai siellä työntekijänä? Miksi Lähde ei ollut silloin rintamalla? Sellaisiin kysymyksiin haluaisin vastauksia. ST/hv.

26. 1. PALAUTE SODAN LEHDET JA SAARNAAJA LÄHDE

Ei kaikkia reserviläisiä kutsuttu heti talvisodan alussa. Etenkin jos kyseinen V. Lähde oli syntynyt 1800-luvun puolella. Eihän Suomen armeijalla ollut antaa edes varusteita kaikille reserviläisille. Talvisodan kenttäarmeijan vahvuus oli suurimmillaankin vain vähän yli 300.000 miestä. Vasta jatkosodassa, jolloin oli saatu lisää aseita, voitiin mobilisoida 500.000 miestä. Res.au, Oulu. Kommentti: Tämä palaute oli hyvä tieto siksikin, että tänne on tarkoitus koota sodan lehdet "yhteen kansioon", oma sivunsa koskien kaikkia numeroita ja esille ottamiani kysymyksiä. Ja kysymys oli siis Kaleva-lehdestä itsenäisyyspäivänä vuonna 1939. Kiitos! ST/hv.

SODAN LEHDET. Sodan lehdet osa 3 sisältää lehdet: Ilkka 13. 12. 1939, Karjala 14. 12. 1939 ja Ilta-Sanomat 16. 12. 1939. Tutkimukseni aiheeksi valitsin Karjalassa olleen uutisen, mikä kuuluu näin: "Suomen päivää" vietetään New Yorkin valtiossa ensi sunnuntaina. Albany, New Yorkin valtio, 13. 12. (STT) Kuvernööri Lehman piti tiistaina puheen, jossa hän valitti "röyhkeää ja anteeksiantamatonta tunkeutumista Suomeen", sekä ilmoitti, että New Yorkin valtiossa vietetään jouluk. 17 pnä "Suomen päivää". Hän kehotti kaikkia kansalaisia rukoilemaan jumalallista suojelua Suomen sotilaille sekä lahjoittamaan niin paljon kuin he suinkin voivat keräykseen Suomen hyväksi.

SAMALLA VIIKOLLA UUTISISSA: PRESIDENTTI TARJA HALONEN JA MANNERHEIM.

Carl Gustaf Emil Mannerheimin kuolemasta tuli sunnuntaina kuluneeksi 50 vuotta. Mannerheim kuoli 84-vuotiaana Lausannessa Sveitsissä. Mannerheimin perinnesäätiö järjesti sunnuntaina useita muistotapahtumia. Päivän aloitti perinteinen seppeleenlasku Hietaniemen sankariristille ja marsalkan hautapaadelle. Illalla Helsingin yliopiston juhlasalissa pidettiin Mannerheimin kunniaksi juhlat.
Presidentti Tarja Halonen osallistui mieluummin vaatenäytökseen kuin presidentti Mannerheimin muistotilaisuuteen. Yksi valtamedia internetissä uutisoi Mannerheimista antaen linkin, mikä ei mielestäni sekään ollut "se oikea". Tärkein Mannerheimlinkki mielestäni on tämä:
WWW.MANNERHEIM.COM http://www.mannerheim.com/tori_s/sivukart.htm ST/hv.

HALUAAKO TARJA HALONEN KUUNNELLA NEUVOSTOLIITON HYMNIÄ? NYT SE ON TÄÄLLÄ! PERESTROIKA TODAY: Soviet Anthem Returns To Russia By Popular Demand. Stalin-era tune returns with new post-Perestroika lyrics.
"The Hymn of the Soviet Union". Written by Alexander Alexandrov (music) and G. G. El-Registan (lyrics), which was adopted March 15, 1944, during Joseph Stalin's dictatorship.
Kuuntele Neuvostoliiton kansallishymni täällä: neuvostohymni.ra Minä tulen pian ja palkkani on mukanani. Portot poltetaan ylimmästä alkaen, sanoo Herra.

31. 1. SODAN LEHDET. Sodan lehdet osa 3 sisältää lehdet: Ilkka 13. 12. 1939, Karjala 14. 12. 1939 ja Ilta-Sanomat 16. 12. 1939. Tutkimukseni aiheeksi valitsin Karjalassa olleen uutisen, mikä kuuluu näin:
"Suomen päivää" vietetään New Yorkin valtiossa ensi sunnuntaina.
Albany, New Yorkin valtio, 13. 12. (STT)
Kuvernööri Lehman piti tiistaina puheen, jossa hän valitti "röyhkeää ja anteeksiantamatonta tunkeutumista Suomeen", sekä ilmoitti, että New Yorkin valtiossa vietetään jouluk. 17 pnä "Suomen päivää". Hän kehotti kaikkia kansalaisia rukoilemaan jumalallista suojelua Suomen sotilaille sekä lahjoittamaan niin paljon kuin he suinkin voivat keräykseen Suomen hyväksi.

1. 2. SODAN LEHTIEN LEHMAN täytyy olla New York governor, Herbert H. Lehman. His biography. Elämäkertaansa linkki.